Skip links

Puterea Spațiului Negativ în Designul Interior: Echilibru și Armonie

Când ne gândim la amenajarea unui spațiu, ne concentrăm pe umplerea lui cu diverse elemente care au un anumit scop sau o funcție, cum ar fi mobilierul, corpurile de iluminat sau obiecte decorative. Inevitabil, între aceste elemente și în jurul lor rămân spații goale, care la rândul lor îndeplinesc anumite funcții sau servesc unui anumit scop, nu doar funcționalci și estetic. Acest spațiu liber trebuie și el luat în calcul, reprezentând un element de design în sine, care poate fi folosit în avantajul nostru.

Ce este spațiul negativ?

Spațiul negativ este spațiul liber, neocupat de piese de mobilier sau elemente de decor. De exemplu spațiul dintre canapea și măsuța de cafea, spațiul din jurul tablourilor, zona goală de perete în dreptul căreia am plasat un obiect de decor interesant. Atât spațiul pozitiv – ocupat de obiecte – cât și cel negativ contribuie la crearea unui interior armonios și echilibrat. Cheia stă în găsirea proporției potrivite între cele două, ținând cont de spațiul disponibil și de necesitățile clientului. Prea puțin spațiu liber face încăperea aglomerată, copleșitoare, pe când prea mult poate lasă impresia unei încăperi goale, plictisitoare, cu un design neinspirat.

IMPORTANța SPAȚIULUI NEGATIV

Deși este ușor de trecut cu vederea și nu este un concept intuitivspațiul negativ folosit corespunzător are o contribuție majoră în designul de interior. Planificarea lui servește mai multor scopuri, cum ar fi:

Stabilește un punct focal: ne permite  ne concentrăm și  apreciem un element sau o zona centrală a amenajăriifără a fi distrași de alte detalii;

Dă valoare unui obiect: putem scoate în evidență un element mai deosebit de design plasându-l într-o zona mai aerisită a încăperii și lăsându-i mai mult spațiu liber în jur;

Creează un spațiu aerisit, relaxanteliminând senzația apăsătoare de aglomerație;

Este o metodă simplă de a separă zone funcționale într-o amenajare open space.

Cum integrăm spațiul negativ în designul nostru?

Examinând camera din perspectiva în care este cel mai frecvent vizualizată, ne ajută să determinăm modul în care putem utiliza spațiul negativ în respectivă încăpere pentru a obține efectul dorit.

Abordarea minimalistă și eliminarea aglomerației prin renunțarea la elementele inutile ajută la crearea unui spațiu aerisit, cu un design, care permite elementelor centrale să strălucească.

Amplasarea atentă a mobilierului și respectarea spațiului între obiecte le permite să se diferențieze, să se pună în valoare, îmbunătățește aspectul general al camerei și asigură fluiditatea traficului.

Este importantă stabilirea clară a zonelor de trecere. Acestea trebuie să fie suficient de largi și lipsite de obiecte care să le blocheze – măsuțe, scaune, fotolii, etc – pentru a asigura o circulație fără efort în cameră și între camere.

Putem de asemenea să alegem zone pe perete sau pe podea care să rămână goale, mai ales dacă există în zonă elemente de design sau texturi interesante. Acestea vor atrage atenția și vor crea un impact vizual plăcut. De exemplu, într-un living în care avem un covor deosebit, putem renunța la măsuța de cafea sau o putem plasa în lateralul canapelei, în loc să o așezăm pe covor. În aceeași idee, putem renunța la decorarea unui perete în dreptul căruia coboară un corp de iluminat spectaculos.

Efecte psihologice

Integrarea spațiului negativ în proiectul de design are și efecte psihologice benefice. Ajută la eliberarea de stres și induce o stare de calm și liniște, fiind benefic mai ales în zonele destinate odihnei și relaxării.

Folosit în birouri sau în spațiile de lucru, favorizează concentrarea și productivitatea, asigurând un spațiu aerisit, care nu distrage atenția. De asemenea, influențează percepția asupra dimensiunii spațiului și crează iluzia unui spațiu mai mare.

Aduce beneficii din acest punct de vedere tocmai în apartamentele mici, acolo unde, din dorința de a utiliza la maxim spațiul, tinde să fie ignorat. În aceste spații putem folosi mobilier suspendat sau pe picioare înalte, pentru a lasă podeaua la vedere și pentru a permite luminii să circule mai bine prin cameră.

Oglinzile și suprafețele din sticlă reflectă lumina, sporesc luminozitatea și dau adâncime spațiului.

Concluzie

În designul de interior, spațiul negativ este un element puternic, care crează armonie, echilibru și crește nivelul de confort al unei încăperi. Atributul său de bază este caracterul intenționat, iar spațiul gol care lasă impresia că a fost uitat sau neglijat are efect contrar.

Folosind spațiul negativ corect, în proporția potrivită, și orientându-ne spre simplitate, îmbunătățim estetica generală și funcționalitatea spațiului. 

Descoperă
Trage